Tuesday, 29 December 2015

General Science - 1

General Science - 1
1. The name of the ship Charles Darwin used for his epic voyage was
(a) HMS Beagle (b) HMS Victory
(c) RMS Lusitania (d)RMS Titanic
Answer:(a )

2.  Pollination by Birds is called
(a) anemophily (b) entemophly
(c) ornithophily (d) zoophily
Answer:( c)

3. An irregularly occurring and complex series of climatic changes affecting the equatorial Pacific region characterized by the appearance of unusually warm current of water is known as
(a) Pacific current (b) La Nino
(c) Adriatic current (d) El Nino
Answer:(d )

4. Which one of the following is a water soluble vitamin?
(a) Vitamin A (b) Vitamin D
(c) Vitamin C (d) Vitamin K
Answer:(c )

5. Light Year is the unit of
(a) Time (b) Light
(c) distance (d) intensity of light
Answer:(c )

6. The scientist who got Nobel Prize for both in Physics and Chemistry is
(a) Rosalind Franklin (b) Marie Curie
(c) Gregor Mendel (d) James Watson
Answer:( b)

7. The number of moles of solute present in 1 Kg of solvent is called its
(a) Molality (b) Molarity
(c) Normality (d) Solubility
Answer:( a)

8. Which one of the following gases is predominant in the atmosphere?
(a) Argon (b) Carbon
(c) Nitrogen (d) Oxygen
Answer:( c)

9. The acid produced when milk gets soured is
(a) Tartaric acid (b) Acetic acid
(c) Palmitic acid (d) Lactic acid
Answer:( d)

10. Pure water freezes at what temperature?
(a) 32F (b) 100 F
(c) 0 F (d) 46 F
Answer:(a )

11. The common name of Washing Soda is
(a) Calcium Carbonate
(b) Sodium Carbonate
(c) Calcium Bicarbonate
(d) Calcium Sulphate
Answer:( b)

12. The weight of an object will be minimum when it is placed at
(a) North Pole (b) South Pole
(c) Equator    (d) Centre of the Earth
Answer:( d)

13. The first metal used by man was
(a) Copper  (b) Iron
(c) Aluminium (d) Bronze
Answer:(a )

14. Which one is a male sex hormone?
(a) Adrenalin (b) Androgen
(c) Angiotensin (d) Estrogen
Answer:( b)

15. Artificial food ripening is carried out by using the gas
(A) Carbon dioxide (b) Ethylene
(c) Nitrogen (d) Chlorine

No comments:

Post a Comment