LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Wednesday, 10 February 2016

EVERY DAY SCIENCE -1

1. Entomology is the science that studies
(a) Behavior of human beings
(b) Insect s
(c) The origin and history of technical and scientific terms
(d) The formation of rocks
Answer: (b)

3. Trachoma is a disease of the
(a) Brain (b) Larynx
(c) Ear (d) Eye
Answer: (d) 

3. Fathom is the unit of measurement of
(a) Depth of water (b) Flow of water
(c) Volume of water (d) Density of water
Answer: (a)

4. All of the following diseases are caused by viruses, except
(a) Jaundice (b) Influenza
(c) Typhoid (d) Mumps
Answer: (c)

5 Plant s make their food by the process called photosynthesis. Which of the following are needed in this process?
(a) Sunlight, water and nitrogen
(b) Sunlight, water and hydrogen
(c) Sunlight, water and oxygen
(d) Sunlight, water and carbon dioxide
Answer: (d)
6. Which of the following devices is needed for converting alternating current into direct current?
(a)Dynamo       (b) Rectifier
(c) Transformer (d) Transducer
Answer: (b)

7. All of the following organs in the human body are located both on the right and the lef t sides, except
(a) Lungs (b) Kidneys
(c) Spleen (d) Eyes
Answer: (c)

8. Some organs in the human body lie partly on the lef t side and partly on the right side. The example of this is
(a) Heart (b) Pancreas
(c) Spleen (d) None of the above
Answer: (b)

9. Physiology is the study of the
(a) S tructure of the body   (b) Cells in the body
(c) Functions of the human body (d) All of the above
Answer: (c)
10. All of the following are closely allied to Physiology, except
(a) Bio-chemistry (b) Cytology
(c) Entomology (d) Physics
Answer: (c)

11. Sodium depletion occurs in excessive sweating, and cannot be corrected by drinking water alone. When uncorrected, it may lead to
(a) Muscle cramps, loss of energy, fatigue and faintness
(b) Increase of urea in blood
(c) Swelling of ankles and feet
(d) Renal failure
Answer: (a)

12. Which of the following regulates and controls the entry of light into the human eye?
(a) Anterior chamber (b) Comea
(c) Iris (d) Retina
Answer: (c)

13. Retina in the eye acts as a
(a) Lens in the camera  (b) Shutter in the camera
(c) Film in the camera  (d) None of the above
Answer: (a)

14. The heart of a normal adult human being weighs about
(a) 200 grams (b) 300 grams
(c) 400 grams (d) 500 grams.
Answer: (b)

15. In a normal human adult (at resting position), how much blood does the heart pump per minute?
(a) 1 litre(b) 3 litre
(c) 5 litre(d) 7 litre
Answer: (c)

16. A term that may be applied to all disease-producing micro-orgamsms lS
(a) Pathogenic       (b) Saprophytic
(c) Stapto-Cocci      (d) Viruses
Answer: (a)

17. The chief food of a male mosquito is
(a) Decaying organic matter 
(b) Leaves of plant s
(c) Nectar and fruit juices
(d) Micro-organisms found in water
Answer: (c)

18. In cert ain diseases antibiotics are administered. The object is to
(a) S timulate production of white blood cells for fighting the disease
(b) S timulate the production of antibodies
(c) Inhibit the growth of bacteria
(d) Produce toxins against bacteria
Answer: (c)

19. Sulfa drugs are effective against diseases caused by
(a) Bacteria (b) Glandular upsets
(c) Vitamin deficiency (d) Worms
Answer: (a)

20. A substance used for destroying micro-organisms and rendering the material sterile is called
(a) An antibody (b) An antitoxin
(c) An antigen (d) A  disinfect ant
Answer: (d)

21. Which of the following organisms causes Tuberculosis?
(a) Bacillus (b) Cocci
(c) Protozoan (d) V irus
Answer: (a)

22. Which of the following organisms causes Pneumonia?
(a) Bacillus (b) Cocci
(c) Protozoan (d) V irus
Answer: (b)

23. Which of the following organisms causes common cold?
(a) Bacillus (b) Cocci
(c) Protozoan (d) Virus
Answer: (d)

24. Which of the following organisms causes Cholera?
(a) Bacillus (b) Cocci
(c) Protozoan (d) Virus
Answer: (a)

25. The chief food of a housefly is
(a) Decaying organic matter
(b) Leaves of plants
(c) Nectar of flowers
(d) Micro-organisms found in water
Answer: (a)

26. The Chief food of a mosquito larva is
(a) Decaying organic matter
(b) Leaves of plant s A
(c) Nectar and fruit juices
(d) Micro-organisms found in water
Answer: (d)

27. The chief food of a butterfly larva is
(a) Decaying organic matter   (b) Leaves of plant s
(c) Nect ar of flowers (d) Micro organisms found in water
Answer: (b)

28. The part of the body directly af fected by Ricket s is
(a) Bone tissue (b) Epidermal tissue
(c) Nervous system (d) Respiratory system
Answer: (a)

29. The part of the body directly af fected by Pneumonia is
(a) Bone tissue (b) Epidermal tissue
(c) Nervous system (d) Respiratory system
Answer: (d)

30. The part of the body directly af fected by Rabies is
(a) Bone tissue (b) Epidermal tissue
(c) Nervous system (d) Respiratory system
Answer: (c)
<Next Page01, 020304 >


General Science- Questions and Answers in Malayalam- Click here
Physical Science - Questions and Answers - Click here
Physics - Questions and Answers - Click here
Chemistry - Questions and Answers - Click here
Biology - Questions and Answers - Click here
Zoology - Questions and Answers - Click here
Botany - Questions and Answers - Click here
Every Day Science - Questions and Answers - Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
09. MATHS /ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
10. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
11. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment