LATEST

Monday, 10 September 2018

Physical Science - Questions & Answers - 5

101. A person can swim comfortable in water. This is due to: 
Answer: Newton's third law 

102. A type of stone that can float on water: 
Answer: Pumice stone 

103. An idealized physical body that absorbs all incident electromagnetic radiation, regardless of frequency or angle of incidence: 
Answer: Black body 

104. Brilliance of diamond is due to: 
Answer: Total internal refecion

105. Colour of a star depends upon its: 
Answer: Temperature 

106. Endoscopy, a technique used to explore the stomoach or other inner parts of the body, is based on the principle of: 
Answer: Total Internal Reflection 

107. GSM stands for: 
Answer: Global System of Mobile Communications 

108. How many carats is pure gold? 
Answer: 24 carats

109. Hydrogen bomb is based on the principle of: 
Answer: Uncontrolled fusion reaction . 
110. Hydrogen spectrum was first explained by: 
Answer: Niels Bohr

111. If the electrical resistance of a typical substance suddenly drops to zero, then the substance is called:
Answer: Super conductor 

112. If there is no atmosphere the length of the day would:
Answer: Decrease 

113. In which date. Įndia's Chandrayan was launched: - 
Answer: 2008 October 2212

114. Kaleidoscope is based on the principle of: 
Answer: Multiple Reflection 

115. Magnetic field of electric current was discovered by:
Answer: Oesterd '

116. Magnetism at the centre of a bar magnet is: 
Answer: Zero

117. Materials for rain-proof coats and tents owe their water proof properties to: 
Answer: Surface tension :- 

118. Name the inventor of Black Box Flight recorder: 
Answer: David Warren 

119. Noise is measured in: 
Answer: Decibel 

120.  Nuclear sizes are expressed in a unit called 
Answer: "Fermi"

121. Ponds look shallow because of: 
Answer: Refraction

122. Short-sight in human eye can be rectified by:
Answer: Concave lens 

123. Sound frequency below 20 Hz is called: 
Answer: Infrasonic 

124. The Automated Teller Machine (ATM) was invented by: 
Answer: John Shepard Barren 

125. The density of air is: 
Answer: 1.3 kg /cubic metre
<Next Page><01020304, 05, 06>


General Science - Questions and Answers - Click here
Physics - Questions and Answers - Click here
Chemistry - Questions and Answers - Click here
Biology - Questions and Answers - Click here
Zoology - Questions and Answers - Click here
Botany - Questions and Answers - Click here
Every Day Science - Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (English) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment