Sunday, 10 January 2016

General Science Chemistry- 7

91. Which of the following is the lightest metal ?
Answer: Lithium

92.  Carborandum is —
Answer: Silicon Carbide

93. Carbon, diamond and graphite are together called
Answer: allotropes


94.  The most important ore of Aluminium is–
Answer: Bauxite

95.  Which of the following is the best conductor of electricity ?
Answer: Silver

96. From which mineral is radium obtained ?
Answer: Pitchblende

97.  The element present in the largest amount in rocks and minerals is–
Answer: Silicon

98.  Washing soda is the common name of —
Answer: Sodium Carbonate

99. Tetraethyl lead is used as
Answer: Petrol additive

100. The chemial name of Uria is–
Answer: Carbamide

 101. The filament of electric bulb is made of —
Answer: Tungsten

102.Permanent hardness of water, due to sulphates of the metal, can be destroyed by the use of
Answer:  zeolites


103. Permanent hardness of water can be removed by adding–
  Answer: Washing Soda

104. Bleaching powder is made from —
Answer: Lime and Chlorine

105.Which of the following metals remains in liquid form under normal conditions ?
Answer: Mercury

106. The formula of Plaster of Paris is–
Answer:  2CaSO4, H2O

107. The two elements that are frequently used for making transistors are —
Answer: Silicon and Germenium

108. By fixation of nitrogen is meant-
Answer: Conversion of atmospheric nitrogen into Useful compounds

109. Liquefied Petroleum gas (LPG) consists of mainly–
Answer: Methane, Butane and Propane

110. Which of the following gas is not known as green house gas ?
Answer: Nitrous oxide
<Continue...>
<First><Previous ><Next>010203040506, 07,  0809101112, 13<Home>

Related Post


No comments:

Post a Comment