LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Thursday, 11 February 2016

GENERAL SCIENCE - BOTANY - 1


1. A Pigment responsible for photo morphogenetic responses is –
Answer: phytochrome

2. Father of gene therapy-
Answer: Anderson

3. Smallest living cell- 
Answer: RBC 


4. The disease’die back of shoots’ is caused  due to the deficiency of the micro element-  
Answer: Copper

5. Anomocytic type of stomata is the feature of -
Answer: Ranunculaceae

6. In fluorescent microscope the radiations pass through a filter called-
Answer: exciter

7. Which is the smallest dicot  plant-  
Answer: Arcuthobium


8. Tetrand formation occurs in which stage of meosis-
Answer: Pachytene

9. Chiasmata was first observed by- 
Answer: Janson

10. Which plant has longest fibre-
Answer:  Linum usitatissimum

11. A xerophyte bryophyte- 
Answer: Porella

12. The scaly membraneous perianth of graminae -
Answer: lodicules

13. The vector which can multiply in more than one host- 
Answer: Shuttle vector


14. A plasmid with phage gene is called- 
Answer: plasmid

15. The stomata which guard cell have lost their power are-
Answer: Potomogeton type

16. First bioinsectiside to be developed in commercial scale-
Answer:  sporeine

17. How many meotic divisions are need for the development of 64 spores-
Answer: 16
<Next Page010203, 04, 05, 06070809>

General Science  - Questions -> Click here
Physics - Questions -> Click here
Chemistry - Questions -> Click here
Biology - Questions -> Click here
Zoology - Questions -> Click here
Every Day Science - Questions -> Click here
General Science  - Questions (Malayalam) - Questions -> Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here

No comments:

Post a Comment