LATEST

Saturday, 31 March 2018

General Science Zoology -3


26. Tamiflu is a frontline drug against:
(a) AIDS (b) Bird flu
(c) Cancer (d)  Polio
Answer: (b)

27. Animals living in the tree trunks are known as:
(a) Arboreal (b) Volant
(c) Amphibious (d) Aquatic
Answer: (a)

28. The study about amphibeans and reptiles:
(a) Ornithology (b) Cetology
(c) Herpatology (d) Odontology
Answer: (c)

29. The scales of snakes are made up of:
(a) Chitin (b) Keratin
(c) Tannin (d) Rexin
Answer: (b)

30. The longest reptile:
(a) Crocodile (b) Iguana
(c) Komodo Dragon (d)  Reticulated Python
Answer: (d)

31. The fastest snake:
(a) African Mamba(b) Krait
(c) King Cobra (d) Viper
Answer: (a)

32. Which is known as ‘the age of reptiles’?
(a) Coenozoic era (b) Paleozoic era
(c) Mezozoic era (d) None of these
Answer: (c)

33. The fastest reptile:
(a) Spiny tailed Iguana (b) Calotes
(c) Chameleon (d)  Rat snake
Answer: (a)

34. Dinossaurs were included in the group of:
(a) Mammals (b) Amphibians
(c) Birds (d) Reptiles
Answer: (d)

35. Which one of the following is not an extinct animal?
(a) Passenger Pigeon (b) Mountain Quail
(c) Pink Headed Duck (d) Ibis
Answer: (d)

36. Haemophilia is mostly associated with:
(a) Labourers (b) Royal families
(c) Miners (d) Sportsmen
Answer: (b)

37. High intake of which one of the following is regarded as the main cause of heart
diseases?
(a) Cholesterol (b) Proteins
(c) Starch (d) Sugar
Answer: (a)

38. Through which one of the following are hereditary charecters are transmitted from
one generation to another?
(a) Endoplasmic reticulum  (b) Chromosomes
(c) Mitochondria  (d) None of these
Answer: (b)

39. The scientist who decoded the language of bees:
(a) William Harvey (b) R.Kock
(c) Synodgrass (d) Karl Von Frisch
Answer: (d)

40. Some plants are carnivorous. Which one of the following is of that type?
(a) Begonia (b) Pitcher plant
(c) Sun dew (d) Water Lily
Answer: (b)

41. Which is concerned with the classification of organisms?
(a) Histology (b) Genetics
(c) Agronomy (d) Taxonomy
Answer: (d)

42. Metabolic processes yield substances which are harmful to the body.  These are
rendered harmless in the:
(a) Small intestine (b) Liver
(c) Stomach (d)  Pancreas
Answer: (b)

43. The dermis has skin pigment cells called:
(a) Dendrites (b) Monocytes
(c) Erythrocytes (d) Melanocytes
Answer: (d)

44. The function of ‘Lymphocyte’ is:
(a) Formation of antibody  (b) Blood clotting
(c) Transport of gases       (d) No known function is performed
Answer: (a)

45. Which of the following kind of cells in the human blood have the longest life span?
(a) Basophil (b) Erythrocyte
(c) Neutrophil (d)  Platelet
Answer: (b)

46. Which one of the following is the first phase of mitotic division?
(a) Telophase (b) Prophase
(c) Metaphase (d)  Anaphase
Answer: (b)

47. The insects which are highly destructive to buildings and wooden structures?
(a) Weevils  (b) Cockroach and ants
(c) Corn borer (d) Termites
Answer: (d)

48. The word ‘ecosystem’ was first coined by:
(a) A.G.Tansley (b) R.Mishra
(c) E.P.Odum (d) None of these
Answer: (a)

49. Which one of the following is a hermaphrodite?
(a) Bedbug (b) Hookworm
(c) Mosquito (d) Earthworm
Answer: (d)

50. Plasma membrane in eucaryotic cells is made up of:
(a) Phospholipid (b) Lipoprotein
(c) Phospholipido protein (d) Phospho protein
Answer: (a)
<Next Page><01, 02, 03, 04>
General Science  - Questions -> Click here
Physics - Questions -> Click here
Chemistry - Questions -> Click here
Biology - Questions -> Click here
Zoology - Questions -> Click here
Every Day Science - Questions -> Click here
General Science  - Questions (Malayalam) - Questions -> Click here


* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment