Tuesday, 29 December 2015

General Science - 3

General Science - 3
31. Which instrument is used to measure altitudes in aircrafts?
(a) Audiometer (b) Ammeter
(c) Altimeter (d) Anemometer
Answer:(c )

32. The absorption of ink by blotting paper involves
(a) capillary action phenomenon
(b) viscosity of ink
(c) siphon action
(d) diffusion of ink through the blotting
Answer:( a)

33. Which law is also called law of inertia ?
(a) Newton’s First Law
(b) Newton’s Second Law
(c) Newton’s Third Law
(d) All the above
Answer:(a )

34. Sudden fall in barometer is indication of
(a) Storm (b) Rain
(c) Tide (d) Clear Weather
Answer:( a)

35. Stainless steel is an alloy of
(a) Iron, Chromium and Nickel
(b) Iron, Chromium and Aluminium
(c) Iron and Nickel
 (d) Chromium and Aluminium
Answer:( a)

36. The power of a lens is measured in :
(a) diopters (b) aeon
(c) lumen  (d) candela
Answer:(a )

37. Albert Einstein was awarded Nobel Prize for his path-breaking research and formulation of the:
(a) Theory of Relativity
(b) Photo-Electric Effect
(c) Principle of Wave-Particle Duality
(d) Theory of Critical Opalescence
Answer:( b)

38. The instrument that measures arterial blood pressure is known as :
(a) Pyknometer            (b) Hypsometer
(c) Sphygmoscope     (d) Sphygmomanometer
Answer:(d )

39. Penicillin which is used as an antibiotic is obtained from
(a) Bacteria (b) Fungi
(c) Algae (d) Lichens
Answer:( b)

40. Pest-resistant cotton commonly known as ‘Bt-Cotton’ is genetically engineered by inserting a gene from a:
 (a) Bacterium (b) Virus
(c) Microalgae (d) Protist
Answer:(a )

41. What is laughing gas?
(a) Carbon dioxide (b) Sulphur dioxide
(c) Nitrous oxide (d) Hydrogen peroxide
Answer:( c)

42. The release of which one of the following into ponds and wells helps in controlling mosquitoes?
(a) Crab  (b) Gambusia Fish
 (c) Snail (d) Dogfish
Answer:(b )

43. Which one of the following is a vector of Kala-Azar disease?
(a) House Fly (b) Aedes Mosquito
 (c) Sand Fly (d) Anopheles Mosquito
Answer:( a)

44. Which one of the following element is essential for the transmission of nerve impulses in nerve fibres?
(a) Calcium (b) Sodium
(c) Zinc (d) Iron
Answer:( b)

45. In human body, the red blood cells are produced in
(a) Liver (b) Muscles
(c) pancreas  (d) Bone Marrow

No comments:

Post a Comment