Tuesday, 29 December 2015

General Science - 5

61. Chlorine gas can be prepared by
(a) Bosch Process (b) Haber Process
(c) Ostwald Process (d) Deacon’s Process
Answer:( d)

62. The isotope of hydrogen that does not contain any neutrons in its nucleus is
(a)Protium (b) Deuterium
(c) Tritium (d) Both (b) & (c)
Answer:(a )

63. The nonmetal which exists as liquid in room temperature is
(a) Iodine (b) Bromine
(c) Flourine (d) Mercury
Answer:( b)

64. Lord Rayleigh and Sir William Ramsay were awarded Nobel Prizes in 1904 for their discovery of
(a) Radioactivity (b) Super conductivity
(c) Noble gases (d) Transuranic elements
Answer:( c)

65. Baeyers’s reagent is
(a) Dilute alkaline solution of KMnO
(b) Alkaline Solution of K(Hgl)
 (c) Copper Sulphate Solution
(d) Solution of Mercuric and Mercurous Nitrate
Answer:( a)

66. Brass is an alloy of
(a) Aluminium & Zinc (b) Copper & Aluminium
(c) Nickel & Zinc (d) Copper & Zinc
Answer:(d )

67. Dry ice is
 (a) Solid Sulphur Dioxide (b) Solid Ammonia
(c) Solid Carbon Dioxide (d) Solid Hydrogen Sulphide
Answer:( c)

68. Silver Nitrate is commonly known as
(a) Lunar Caustic (b) Caustic Soda
 (c) Blue Vitriol (d) White Vitriol
Answer:(a )

69. An extremely toxic and deadly compound responsible for the Bhopal gas tragedy is
(a) Benzene Hexachloride  (b) DDT
(c) Methyl isocyanate (d) Methyl alcohol
Answer:(c )

70. Nitrogen present in an organic compound can be estimated by
(a) Dumas Method (b) Kjeldahl’s Method
(c) Carvis Method (d) both (a) & (b)
Answer:(d )

71. Molecular formula of benzene is
(a) CH₁₄  (b) CH₁₂
(c) CH₁₀  (d) CH
Answer:( d)

72. Different components of Crude oil are separated in petroleum industry by
(a)Chromatography (b) Fractional distillation
(c) Crystallization (d) Differential extraction
Answer:( b)

73. Thermodynamically stable allotropic form of carbon is
(a) Diamond (b) Graphite
(c) Fullerene (d) Coke
Answer:(b )

74. Marsh gas is
(a) Methane (b) Ethane
(c) Propane  (d) Butane
Answer:( a)

75. The substance added to LPG to detect leakage is
(a)Ethanol (b) Ethyl Mercaptan
(c) Ethyl amine (d) Chloroethane

No comments:

Post a Comment