Tuesday, 29 December 2015

General Science - 7

General Science - 7
91. CaSO.2HO is the chemical formula of
(a) Gypsum (b) Plaster of Paris
(c) Caustic Soda (d) Baking Soda
Answer:( a)

92. The elements in the 17th  group of the modern periodic table are also known as
(a) Halogens (b) Noble Gases
(c) Transition Elements (d) Alkaline Earth Metals
Answer:(a )

93. The most abundant element in the universe is
(a) Helium (b) Hydrogen
(c) Nitrogen (d) Oxygen
Answer:( b)

94. The molecular formula of Baking Soda is
(a) NaCO (b) NaOH
(c) NaCl (d) NaHCO
Answer:( d)

95. Sodium Carbonate is generally prepared by
(a) Castner- Kellner Process (b) Contact Process
(c) Solvay Process (d) Haber Process
Answer:(c )

96. Which of the following is not a green house gas?
(a) Water vapour (b) Hydrogen
(c) Ozone (d) Chlorofluorocarbon
Answer:(b )

97. Green Chemistry deals with
(a) Production of green coloured dyes
(b) reduction in the production of pollutants
(c) reduction in the time of chemical synthesis
(d) enhanced production in agriculture
Answer:(b )

98. Minamata disease is caused due to the poisoning of
(a) Cadmium (b) Arsenic
(c) Mercury (d) Zinc
Answer:( c)

99. International Mole day is celebrated on
(a) September 23 (b) October 23
(c) November 23 (d) December 23
Answer:(b )

100. Modern periodic table contains
(a) 7 groups and 18 periods
(b) 18 groups and 7 periods
(c) 8 groups and 17 periods
(d) 17 groups and 8 periods.
Answer:( b)


101.  Excretory organ of Amoeba:
(a) Kidney (b) Malpigean tubes
(c) Contractive vacoule (d) Nephridia
Answer:(c)

102. Blood of Snail is ...... in colour:
(a) Red (b) Blue (c) Green (d) Yellow
Answer:(b)

103. The tendency of plants to grow towards the direction of gravitational force:
(a) Geotropism (b) Phototropism
(c) Chemotropism (d) None of these
Answer:(a)

104. The rate of photosynthesis is highest in ..... light:
(a) Yellow (b) Blue (c) Green (d) Red
Answer:(b)

105. Wax is soluble in:
(a) Benzene (b) Water (c) Alcohol (d) Iodine

No comments:

Post a Comment