Tuesday, 29 December 2015

General Science - 6

76. Nucleus was discovered by
(a) Neils Bohr (b) J J Thompson
(c) James Chadwick (d) Rutherford
Answer:(d )

77. Atoms of the same element having same atomic number but different mass numbers is called
(a) Isomers (b) Isobars
(c) Isotones (d) Isotopes
Answer:( a)

78. The maximum number of electrons that can be accommodated in an orbital is
(a)2       (b) 6     (c) 10 (d) 14
Answer:(a )

79. Fl is the symbol of
(a) Fluorine (b) Flerovium
(c) Fermium (d) Francium
Answer:( b)

80. Isosters are molecules containing the same number of
(a) protons & neutrons (b) atoms and electrons
(c) atoms & neutrons (d) electrons & neutrons
Answer:(b )

81. Avogadro’s number is
(a) 6.02x10²⁴   (b) 6.20x10²⁴
(c) 6.02x10²³      (d) 6.20x10²⁴
Answer:( c)

82. 1 amu is defined as the mass equal to 1/12th  of the mass of an atom of
(a) ¹²C         (b)¹³C                (c) ¹H          (d)²H
Answer:( a)

83. Uncertainty Principle is proposed by
 (a) de Broglie  (b) Bohr
(c) Max Plank (d) Heisnberg
Answer:( d)

84. Water has maximum density at
(a) 0°C              (b) 4°C
(c) 100°C        (d) 40°C
Answer:(b )

85. HO exists as a liquid due to the presence of
(a) Ionic bond (b) London Forces
(c) Hydrogen Bond (d) Co-ordinate bond
Answer:( c)

86. The most abundant element in the human body is
(a) Oxygen (b) Hydrogen
(c) Carbon (d) Nitrogen
Answer:( a)

87. The polymer used to make nonstick utensils is
(a) Freon (b) Teflon
(c) Bakelite (d) Polythene
Answer:( b)

88. An example of a secondary cell is
(a) Dry cell (b) Mercury cell
(c) lead storage cell (d) Both (a) & (b)
Answer:(c )

89. Who proposed the Law of Octaves?
(a) Newlands  (b) Dobereiner
(c) Lavoisier (d) Mosely
Answer:(a )

90. Which of the following is known as Slaked Lime?
(a) Calcium Oxide (b) Calcium Carbonate
(c) Calcium Hydroxide (d) Calcium Phosphate

No comments:

Post a Comment