LATEST

Sunday, 9 September 2018

General Science Zoology - 6

101. Tamiflu is a frontline drug against:
(a) AIDS (b) Bird flu
(c) Cancer (d)  Polio
Answer: (b)

102. Animals living in the tree trunks are known as:
(a) Arboreal (b) Volant
(c) Amphibious (d) Aquatic
Answer: (a) 

103. The study about amphibeans and reptiles:
(a) Ornithology (b) Cetology
(c) Herpatology (d) Odontology
Answer: (c)

104. The scales of snakes are made up of:
(a) Chitin (b) Keratin
(c) Tannin (d) Rexin
Answer: (b)

105. The longest reptile:
(a) Crocodile (b) Iguana
(c) Komodo Dragon  (d)  Reticulated Python
Answer: (d)

106. The fastest snake:
(a) African Mamba(b) Krait
(c) King Cobra (d) Viper
Answer: (a)

107. Which is known as ‘the age of reptiles’?
(a) Coenozoic era (b) Paleozoic era
(c) Mezozoic era (d) None of these
Answer: (c)

108. The fastest reptile:
(a) Spiny tailed Iguana  (b) Calotes 
(c) Chameleon  (d)  Rat snake
Answer: (a)

109. Dinossaurs were included in the group of:
(a) Mammals (b) Amphibians
(c) Birds (d) Reptiles
Answer: (d)
110. Which one of the following is not an extinct animal?
(a) Passenger Pigeon    (b) Mountain Quail
(c) Pink Headed Duck    (d) Ibis
Answer: (d)

111. Haemophilia is mostly associated with:
(a) Labourers (b) Royal families
(c) Miners (d) Sportsmen
Answer: (b)

112. High intake of which one of the following is regarded as the main cause of heart diseases?
(a) Cholesterol (b) Proteins
(c) Starch (d) Sugar
Answer: (a)

113. Through which one of the following are hereditary charecters are transmitted from
one generation to another?
(a) Endoplasmic reticulum    (b) Chromosomes 
(c) Mitochondria   (d) None of these
Answer: (b)

114. The scientist who decoded the language of bees:
(a) William Harvey (b) R.Kock
(c) Synodgrass (d) Karl Von Frisch
Answer: (d)

115. Some plants are carnivorous. Which one of the following is of that type?
(a) Begonia (b) Pitcher plant
(c) Sun dew (d) Water Lily
Answer: (b)

116. Which is concerned with the classification of organisms?
(a) Histology (b) Genetics
(c) Agronomy (d) Taxonomy
Answer: (d)

117. Metabolic processes yield substances which are harmful to the body.  These are
rendered harmless in the:
(a) Small intestine (b) Liver
(c) Stomach (d)  Pancreas
Answer: (b)

118. The dermis has skin pigment cells called:
(a) Dendrites (b) Monocytes
(c) Erythrocytes (d) Melanocytes
Answer: (d)

119. The function of ‘Lymphocyte’ is:
(a) Formation of antibody   (b) Blood clotting
(c) Transport of gases   (d) No known function is performed
Answer: (a)

120. Which of the following kind of cells in the human blood have the longest life span?
(a) Basophil (b) Erythrocyte
(c) Neutrophil (d)  Platelet
Answer: (b)

121. Which one of the following is the first phase of mitotic division?
(a) Telophase (b) Prophase
(c) Metaphase (d)   Anaphase
Answer: (b)

122. The insects which are highly destructive to buildings and wooden structures?
(a) Weevils  (b) Cockroach and ants
(c) Corn borer (d) Termites
Answer: (d)

123. The word ‘ecosystem’ was first coined by:
(a) A.G.Tansley (b) R.Mishra
(c) E.P.Odum (d) None of these
Answer: (a)

24. Which one of the following is a hermaphrodite?
(a) Bedbug (b) Hookworm
(c) Mosquito (d) Earthworm
Answer: (d)

125. Plasma membrane in eucaryotic cells is made up of:
(a) Phospholipid (b) Lipoprotein
(c) Phospholipido protein (d) Phospho protein
Answer: (a)
<Next Page><01020304, 05, 06>


General Science  - Questions -> Click here
Physics - Questions -> Click here
Chemistry - Questions -> Click here
Biology - Questions -> Click here
Zoology - Questions -> Click here
Every Day Science - Questions -> Click here
General Science  - Questions (Malayalam) - Questions -> Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links

No comments:

Post a Comment