LATEST

Monday, 10 September 2018

Physical Science - Questions & Answers - 3

51. The substance that can be used as a hypnotic: 
Answer: Barbituric acid

52. The ‘fixing agent’ used in photograhic film is: 
Answer: Sodium thiosulphate

53. The maximum concentration of ozone is found in the: 
Answer: Stratosphere

54. The Halogen which is used as an antiseptic:
Answer: Iodine

55. The lightest noble gas: 
Answer: Helium

56. Cetane number is used to rate: 
Answer: Diesel

57. Plaster of Paris is prepared by heating:
Answer: Gypsum

58. The heaviest of Alkaline earth metals:
Answer: Radium

59. Which metal foil is used for packing chocolates, medicines, cigarettes etc?
Answer: Aluminium
60. As per Avogadro’s hypothesis, equal volume of different gases at the same temperature
and pressure contain equal number of: 
Answer: molecules

61. The element with the largest number of isotopes: 
Answer: Tin

62. Which property of copper and aluminium makes them suitable for making cooking utensils and boilers? 
Answer: High thermal conductivity

63. Silver objects turn dark on prolonged exposure to air due to the formation of: 
Answer: Silver sulphide
Answer:

64. In which type of rocks petroleum is found?
Answer: Sedimentary

65. The green coating on the surface of copper objects kept exposed to moist air is due to the formation of: 
Answer: Basic copper carbonate

66. What is the full form of P.V.C.? 
Answer: Poly Venyl Chloride

67. Hydrogen in liquid form is used as:  
Answer: rocket fuel

68. In which form cooking gas is supplied cylinders for domestic consumption?
Answer: Liquid

69. The process used in dairies to separate cream from milk is: 
Answer: Centrifugation

70. Radio Carbon dating was discovered by:
Answer: Willard Franck Libby

71. Development of unpleasant smell and taste in oil and fat containing food items
due to oxidation of atmospheric oxygen is called:   
Answer: Rancidity

72. An anti-oxidant often added to fat containing foods to prevent rancidity: 
Answer: Butyrated hydroxi anisole

73. The most abundant type of coal: 
Answer: Bituminous

74. Pigments obtained from plants can be separated by: 
Answer: Chromatography

75. Which is called the ‘Mother of Pearl’?
Answer: Nacre
<Next Page><0102, 03, 040506>


General Science - Questions and Answers - Click here
Physics - Questions and Answers - Click here
Chemistry - Questions and Answers - Click here
Biology - Questions and Answers - Click here
Zoology - Questions and Answers - Click here
Botany - Questions and Answers - Click here
Every Day Science - Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links

No comments:

Post a Comment